Expandera din e-handel: En komplett guide till att starta en multishop 

Välkomna till mitt andra blogginlägg på temat: 𝗘𝘅𝗽𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝗮 𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗯𝗯𝘂𝘁𝗶𝗸 𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗡𝗼𝗿𝗴𝗲 𝘂𝘁𝗮𝗻 𝗲𝗿𝗳𝗮𝗿𝗲𝗻𝗵𝗲𝘁. I första inlägget om vår Norgesatsning, delade jag med mig av insikter och lärdomar rörande tullavgifter och andra regler man ska ha koll på när man säljer till Norge som svensk e-handlare. Länken till det delar jag nedan.  

I dagens inlägg vill jag berätta om det första jag har jobbat med i butiken, och det är att sätta upp en ny multishop. Som jag berättat tidigare så jobbar jag med Nostalgiska-projektet vid sidan om min roll som marknadsförare på Kodmyran. En stor fördel för mig med detta projekt är att jag inte behöver tänka på vilken plattform jag ska jobba med, jag behöver inte heller tänka på att hitta leverantörer med mera, det är många moment jag skippar tack vare att Nostalgiska redan är en befintlig butik i Sverige. 

Syftet med detta inlägg är att ge dig lite tankar kring specifika och konkreta saker du ska tänka på när du vill öppna en ny butik i en multishop. I detta fall, en butik som kommer sälja mot Norge, men det kan ju också handla om att öppna en butik i samma land där man då säljer andra typer av produkter. Möjligheterna är många. Låt oss dyka in i hur du kan sätta upp en multishop och de första stegen i din nya butik. 

🌟Vad är en multishop egentligen? 

Först och främst, låt oss reda ut vad en multishop är. Enkelt uttryckt är det en plattform där du kan ha flera butiker under samma tak. Tänk dig att du har en skönhetsshop och en retrobutik, precis som Katrin, Kodmyrans grundare, som har Tvålshopen och Nostalgiska. Hennes butiker har helt olika sortiment och känsla, men båda kan hanteras från samma plats. Hur smidigt är inte det?  

Det verkligt finurliga med en multishop är att du kan ha olika fronter utåt – varje butik kan ha sitt eget unika utseende, sina egna produkter och en egen marknadsföring. Samtidigt kan du ha samma data i bakgrunden, vilket innebär att produktinformation, lagerhantering, prislistor och mycket annat kan delas mellan butikerna. Det gör det otroligt enkelt att administrera flera butiker utan att behöva duplicera all data.  

🛍️Hur fungerar en multishop i Kodmyrans plattform? 

Nu är jag kanske lite färgad, men jag måste säga att Kodmyrans plattform är superbra när det kommer till multishops. Varför? Jo, för att den är så otroligt flexibel. Du kan välja exakt vilka delar du vill dela mellan dina butiker. Låt oss dyka lite djupare i detta. 

Sätt upp en ren shop, kopiera eller synka 

När du sätter upp en ny butik i en multishop har du tre alternativ: 

1. En helt ny, ren shop: Perfekt om du vill börja från scratch och skapa något helt unikt. 

2. Kopiera från en tidigare shop: Detta sparar massor av tid! Du kan t.ex. kopiera namn, beskrivningar, bilder och priser.  
3. Synka med en befintlig shop: Om du väljer att synka, kommer ändringar du gör i en shop automatiskt att reflekteras i den andra. Säg att du ändrar en produktbeskrivning i Shop A, då kommer den ändringen även att ske i Shop B. 

Men hur vet du vad som passar dig bäst?

Här är några frågor att ställa dig själv: 

– Vill du ha en helt ny känsla på din nya shop, eller ska den spegla din befintliga butik? 

– Hur mycket tid vill du lägga ner på att sätta upp den nya butiken? 

– Behöver dina produkter anpassas för en ny marknad? 

Produkterna – Anpassa för varje marknad 

När du klonar en shop till en ny marknad, tänk på att inte alla produkter behöver vara aktiva. Till exempel kanske svenska flaggor inte säljer lika bra i Norge, och kanske behöver du presentera produkterna annorlunda för att passa den nya marknadens sedvänjor. Visste du att påsk är en ganska dyster helg i Norge, medan vi i Sverige ser det som en vårfest? Sådana små detaljer kan göra stor skillnad! 🇸🇪🇳🇴 

Exempel från verkligheten 

Låt mig berätta om Katrins butiker igen. Hon har sin Tvålshopen och Nostalgiska. Nu när vi expanderar Nostalgiska till Norge, har vi behållit det mesta av sortimentet, men gjort några viktiga ändringar för att passa den norska marknaden. Vi har till exempel några produkter som överstiger 3000 NOK i pris, de ska vi plocka bort från sortimentet i den norska butiken då det blir en mer komplicerad tullhantering för produkter som är dyrare än just det beloppet. Genom att använda Kodmyrans multishop kan jag enkelt kopiera produktbeskrivningar och bilder, och endast justera priser och vissa produktkategorier för att bättre resonera med norska kunder. Små justeringar, stor effekt!  

Att tänka på innan du sätter igång 

Innan du sätter igång med din nya shop är det viktigt att du har all information redo. Här är några tips: 

– Titelset: Produktnamn – hur vill du att dina produkter ska heta? 

– Beskrivningsset: Kort och lång beskrivning, samt kategoribeskrivningar. 

– Mediaset: Bilder, video, PDF:er – har du allt material redo? 

– Attributset:Produktattribut – vilka egenskaper ska produkterna ha? 

– Lager: Vilket lager ska dina produkter hämtas från och var ska beställningarna läggas? 

– Prislista: Priser och valutor – är allt uppdaterat och korrekt? 

Det är superviktigt att du har en klar bild av hur du vill att din nya shop ska fungera. Ju mer detaljerad information du kan ge, desto bättre kommer resultatet bli. Med hjälp av dessa frågor kommer du komma en bra bit på vägen.  

Avslutande tankar 

Att starta en butik i en multishop kan verka svårt och tidskrävande, men med rätt verktyg och lite planering är det en otrolig möjlighet att växa genom att nå nya marknader. Var inte rädd för att prova nya saker och anpassa din strategi efter hand. Och viktigast av allt, ha kul! E-handel är en spännande resa full av möjligheter. 🌍 

Berätta gärna i kommentarerna, funderar du på att öppna din butik i nya länder? säljer du redan utanför Sverige? Hör gärna av dig om du har några frågor eller behöver mer tips på vägen. Vi hörs i nästa inlägg. ✨ 

Ha en underbar vecka! 

Soledad på Kodmyran & Nostalgiska

#Ehandel #Multishop #Kodmyran #Ecommerce #Expansion #NyaMarknader #Norge #Webbutik #Entreprenörskap #OnlineShopping 

Länk till tidigare inlägg:
Så expanderar du din svenska e-handel till Norge utan tidigare erfarenhet – Kodmyran Blog

Läs mer om multishoppar här:
Multishoppar för din e-handel – Kodmyran Commerce