Berra Bevakar Vecka 43-2023

Veckans nyhetsspaning börjar med en intressant nyhet på transportområdet. ICA lanserar en ny pakettjänst och hoppas kunna ta marknadsandelar. Utlämningsställen har man ju redan, och logistik är man ju inte heller helt okunniga i. Min invändning är väl att det finns alldeles för få ICA-butiker i Sverige för att man skall få en riktigt bra täckning.

Marknaden för paketdistribution är heller inte tillräcklig för alla som nu gett sig in på marknaden. Jag spår flera stora konkurser redan nästa år. Först i kö står de som inte har flera ben att stå på, och har långt kvar till break even. Jag är tveksam till att riskkapitalbolagen har någon väldig lust att kasta mer pengar efter de dåliga i den branschen.  Ehandeln som helhet har tappat volymer och har negativ tillväxt, så det finns inte mycket hopp för transportföretagen att de skall hitta ökade volymer som räddar dem.

Postnord rapporterade ganska tråkiga siffror i veckan och avser att försöka höja sina priset för att hitta vinst. Varubreven är först ut med höjningar runt 8% redan från 1:a December. Vi kan säkert ana att det kommer fler tjänster som priserna höjs på, och att de andra gärna följer efter. Nästa vecka skall jag skriva lite om begreppet ”fraktfritt” och hoppas ha lite siffror klara att bjuda på.

Vissa kedjor håller på att i olika grad avveckla stora delar av sina verksamheter. Det kom en nyhet i veckan från Coop som kommunicerade att de stänger fem butiker, men det var ju inte alla som var med där. Här i Söderhamn stänger man stora Coop, utförsäljningen har börjat och om två veckor är sagan all. Bik Bok stänger butiken i Örnsköldsvik, Denim & Friends stänger sin sista butik, XXL (som katastrofrapporterade) aviserar också butiksstängningar.

För varje butik som stänger får man lite mindre fäste på marknaden, och får en stämpel på sig att det inte går så bra. Det är katastrofalt att ha den stämpeln, för det är undersökt många gånger att kunder gärna väljer framgångsrika företag att handla från.

Allt är nu inte nattsvart, det finns exempel på bolag som lyckats vända. Qliro har lyckats vända sina siffror. Inte några enorma vinster, men i alla fall på rätt sida om nollan. Det trodde jag inte de skulle klara, ärligt talat. Nelly har hittat rätt storlek på sin kostym och då blev det vinst. De har lyckats skära bort det som var olönsamt och behållit det lönsamma. Desenio stormade börsen med fet värdering, och sedan gick det snabbt utför. Men nu har man hittat fast mark och visar vinst. Även om 99% av börsvärdet är borta så känns det säkert väldigt skönt.

Ingen har väl missat de två stora striderna om kollektivavtal som blossat upp med Tesla och Klarna i huvudrollen. Jag begriper inte varför man som stort företag inte bara klottrar på avtalet och koncentrerar sig på det som är viktigt. Kollektivavtalen är inga större hinder, utan är mer en ram för hur man skall komma överens. Nu får man istället hålla på och tjafsa om en princip som inte betyder något, och det kostar mycket. Inte minst om det går så långt som hos Tesla där strejk utbrutit.

Under dotcom-bubblan sattes ett svårslaget rekord när Boo.com brände 1,4 miljarder på en sajt som få kunde använda. Sedan kom internetkonsulterna att ha någon slags kukmätartävling om vem som kunde redovisa störst kvartalsförlust. Allt under en miljard var knappt värt att skriva pressrelease om. I veckan var det så dags igen när BHG redovisade en kvartalsförlust på 1299 miljoner efter stora nedskrivningar. Det är alltid lätt att vara efterklok, men borde det inte i alla styrelserum sitta en banderoll med budskapet: ”Är vi fartblinda?”

Konjunkturen för 2024 då, hur ser den ut i min kristallkula? Jobbskatteavdrag kommer ge hushållen några hundralappar mer på kontot, men höjd elskatt och en rad indexreglerade avgifter som också höjs kommer äta upp det mesta. Förhoppningsvis slipper vi totalt elpriskaos denna vinter, men den svenska kronan är fortsatt svag. Riksbanken har inte meddelat att de höjt räntan för sista gången och på börsen är det grinigt där många förutspår sämre tider i hela världen. Inte så mycket positiva vibbar med andra ord.

Jag tror första kvartalet 2024 kan bli oerhört segt för många ehandlare. Hushåll som försöker bygga lite buffert inför en osäker framtid. Om inflationen pressas ned och Riksbanken känner sig nöjda kommer det senare under året att vädras lite morgonluft. Man skall också vara medveten om att konsumenternas försiktighet gör att man köper andra saker. Lite vardagslyx som en chokladkaka och en trisslott brukar man unna sig, när det nu inte blev en resa till solen. När inte köket renoveras så blev det utrymme att i alla fall köpa nya grytor att laga mat i (Sådana som Youtube-kockarna Aujalay och Mannerström använder i sina kök). När vädret är grått, kölden kryper in och slasket hittar en väg in i din sko så att strumpan blir kall och blöt så vill vi alla bli tröstade. Att hitta rätt med sin marknadsföring så kunderna finner tröst i ditt sortiment är vägen till överlevnad 2024.