Veckans nyhetsspaning börjar med att konstatera att ”alla pratar Black Friday”. Det kommer i år vara viktigt att få en bra push för försäljningen då, för det är blodröda siffror som vissa har att tampas med. I veckan kom rapporten från Svensk Handel som sade att Ehandeln är 19% NER under September. Det är siffror som få klarar av att hantera utan att skära i sin kostnadsmassa. Hemelektronik, byggvaror och möbler pekas ut som de verkligt stora förlorarsektorerna.
Planeringsarbetet för Black Friday är förhoppningsvis klart, förråden av packmateriel är fyllda och personalen är drillad. Nu är det hög tid att planera mellandagsrean. Den har blivit allt viktigare. Många handlare märker redan på julaftonskvällen hur det börjar komma beställningar på tillbehör till julklapparna, hur det beställs saker man önskat sig, men som någon gett pengar till att köpa och så de som lite besviket konstaterat att de inte fick vad de ville ha. Fyndköparna ruvar alltid i vassen och det kan vara klokt att låta deras önskan att göra fynd förvandlas till likviditet för dig. Det är läge att börja ehandelns mellandagsrea samtidigt som TV:s julvärd tänder ljuset i TV på julaftons eftermiddag. Ut med nyhetsbrevet, fresta kunderna att i ruset av glöggen, snapsen och sockret från knäcken köpa lite mer.
I år är Julafton på en söndag och så är det två röda dagar som inleder mellandagsveckan. Bara tre vardagar alltså, och beställningarna som ramlat in under helgen bör helst gå iväg redan på onsdagen för att hinna fram före nyår. Vare sig man vill eller inte kommer sista peaken i julhandeln helgen innan, den 16-17:e December. De som brukar ha en adventskalender i sin butik behöver kanske inte spilla så mycket krut på de senare luckorna.
Jag tror att många i år kan tänkas erbjuda stora delar av sin personal att vara lediga 21-22:a December mot att de istället jobbar annandag jul så att man kan få iväg paketen den 27:e.
Handla mat på nätet slinter och slirar i en brant uppförsbacke. Jag har en del teorier om varför. Det saknas mycket varor i butikernas Ehandel som finns i butikerna. Priserna är inte alltför roliga för nätmat, och några ”kort-datum-fynd” kan man ju glömma. Ofta behöver man också beställa rätt långt innan man får sin leverans. Jag reagerar också på alla kassar jag får som ofta bara är halvfulla när jag beställer mat på nätet.
ICA följer nu Coop och lägger ned sitt centrala Ehandelslager för att istället sköta det från butikerna. Det skvallras en del om att Mathem och Matsmart lider alla helvetes kval, och matkasseföretagen har det fortsatt jobbigt. Vi får se om krisen får några att tänka om och börja leverera det folk vill ha för att vända trenden.
Kemikalieinspektionen har testat Halloweenprodukter och konstaterat att mycket av det som säljs via handelsplatser och levereras direkt från Kina har halter av potentiellt hälsofarliga inkl cancerogena ämnen långt över gränsvärdena. Deras råd är att handla av välkända aktörer och satsa på kvalitet. Då minskar risken att få produkter med höga nivåer av olämpliga kemikalier.
Hemelektronikåterförsäljaren Elon, verkar i ett hårt ansatt område när människor kommit på att datorn och telefonen nog kan hålla ett år till, och att man kanske inte behöver ännu en TV-skärm. De är sugna på att möta det genom att bli större, där de tampas mot Elgiganten, Power och Komplett som är mycket större koncerner. De har precis fått se sitt tänkta samgående med Euronics gå upp i rök, men är nu redan igång och uppvaktar Dialect istället. Elon äger kedjan Ringup som man tycker skulle bli starkare av att gå samman med Dialect. Vi får väl se om de låter sig frestas av ”rosor, choklad och lite mys med vitt vin och räkor”.
Lyko går fram som en ångvält. +26% i omsättning och med vinst är imponerande på den marknad som råder och man berättar mycket om hur man nu är beredda att ta hela Europa med storm. Lyko är Vansbro kommuns största privata arbetsgivare. Det finns flera andra Ehandelsföretag som har den positionen i sin kommun, och även om man inte är störst så betyder Ehandeln mycket för sysselsättningen i massor av kommuner. Det är värt att påpeka att även om fysiska butiker må ha blivit färre av Ehandelns framfart så finns jobben kvar.
Jag fick en rapport, som tyvärr inte är offentlig, i min hand under veckan. Den visar på några trender från USA, och eftersom Sverige är det kanske mest amerikaniserade landet i världen finns det anledning att kika lite på vad vi har att vänta.
Först och främst finns det allt fler amerikaner som vägrar skuldsätta sig. I ett land som är byggt av krediter, kreditbetyg, kreditkort och avbetalningar är det väldigt vasst grus i maskineriet. Studielånssystemet har också kritiserats hårt då det ofta gör människor skuldsatta för resten av sina liv. Att studera är dyrt i USA. Det är inte bara sitt uppehälle under studietiden som skall betalas, utan också höga terminsavgifter som finansierar lärosätena, och sedan är det väsentligt högre räntor på lånen än i Sverige. Att vägra studielån betyder att man behöver jobba istället, kanske studera på halvfart och det tar längre tid att få sin examen. För ett samhälle är det inte något vidare att antalet yrkesverksamma år i specialiserade professioner minskar. Livsinkomsten minskar, men enligt många beräkningar får man som individ mer pengar att leva för under sin livstid.
Det är inte nog med detta. Allt fler amerikaner har slutat att arbeta traditionellt. Flera miljoner amerikaner i arbetsför ålder försörjer sig genom att vara influensers, frilansa lite vid behov, ta en tidig pension, vara hemmafru eller leva digitala nomader som reser runt i världen och programmerar lite vid behov. Ett populärt yrke har blivit att jaga billiga saker på ”garage sale” och sedan sälja dyrare på Ebay eller andra handelsplatser.
Som om detta inte vore nog så väljer allt fler att ”leva spartanskt”. De bor i husbilar eller rent av en vanlig van som de bygger om. De köper ett billigt hus på landsbygden, odlar sin mat själv, köper vad man behöver på second hand-marknaden. Alaska är populärt att flytta till, men det finns många andra glesbefolkade stater där man kan hitta hus med en rejäl trädgård till verkligt fyndpris.
Inte sällan görs det här i kombination. Har man inga lån, lever enkelt och odlar sin egen mat behöver man inga stora inkomster. Den här gruppen människor har sällan heller barn. Amerikanska ekonomer är ganska bekymrade, och kanske finns det anledning även för oss i Sverige att fundera på långa trender och vart de tar vägen.