Berra Bevakar Vecka 40-2023

Veckans nyhetssammanfattning skall börja med krig och konflikter i världen. Det kokar och mullrar på många håll och kanter, och många har höjt sina röster ordentligt senaste tiden. Det finns en del konflikter, utöver Ukraina, Israel, Syrien och Jemen som har potential att störa även svenska E-handlare ordentligt.

  • Suezkanalen är inte så långt från Gaza, och Ryssland skulle inte ha så mycket emot att täppa till den så att Europa får lida lite för sitt stöd till Ukraina.
  • Taiwan har en enormt viktig produktion av avancerad elektronik, och Kina utmanar deras gränser mest varje dag. Kina behöver dessutom något att distrahera folket med när man med hög fart är på väg in i en enorm ekonomisk kris orsakad av fastighetsspekulation och korruption. Att USA:s nuvarande president ses som dement och svag och utmanas av en lika dement och därtill halvt galen stolle gör att de kan känna modet att våga.
  • Som om inte det vore nog har Kina och Indien börjat bråka om sin gräns. Mer än en tredjedel av jordens befolkning bor i dessa två länder, och även om det är liten risk för ett öppet krig så är det två kärnvapenmakter.
  • Indiens ”arvfiende” Pakistan har också kärnvapen, och de har börjat surna till på Afghanistan. Nyligen bad de 1,5 miljoner afghaner som befinner sig i Pakistan att lämna landet. Det är en jobbig region.
  • Nordkorea har börjat skicka vapen till Ryssland, och har säkert fått något tillbaka för det. Kommer det göra att man vågar sig på att attackera Sydkorea? Om USA är upptaget med annat? Sydkorea producerar enormt mycket viktiga elektronikkomponenter och hemelektronik.
  • Azerbajdzjan som nyss rensade Nagorno-Karabach från etniska armenier är i sin tur en stor exportör av gas till Europa, men skall världen acceptera etnisk rensning i den omfattningen, bara för det?

Det finns anledning att inte ta enorma risker just nu, eftersom det är svårt att se hur alla konflikthärdar kan påverka oss. Lite överlevnadskapital i kassan om det blir mer oro skadar inte.

Knappt hade vi gnuggat sömnen ur ögonen i måndags morse när Clas Ohlson ganska oväntat meddelade att de köpt Spares (Teknikdelar och Batteriexperten). Med dem i stallet har Clas Ohlson skaffat sig en utmärkt plattform för att kunna börja sälja reservdelar och ha service av hemelektronik i sina butiker.

Clas Ohlsson meddelar också att de innevarande verksamhetsår skall starta sju nya butiker och när försäljningssiffrorna kom i veckan blev det klang och jubel på börsen då man överträffade prognoserna. I verkligheten var det väl knappt att man hängt med inflationstakten, men förväntningarna var låga.

Elon och Euronics har tittat på varandra ett tag och diskuterat samgående, men efter att aktieägarna i Euronics, mestadels butiker, röstat nej så är den idéen död. Återstår att se om de hittar några andra samarbeten. Jag tror att u synnerhet Euronics behöver något för att hänga med när Clas Ohlson, Kjell & Co och Telnikmagasinet konkurrerar i den fysiska handeln, och de stora Elgiganten, Power och Netonnet dominerar på nätet tillsammans med Inet, Dustin med flera.

Elon har också meddelat att de skall öppna 50 nya butiker med kök och köksinredning. Minst sagt ambitiösa planer, och jag är lite tveksam till att det skall bli en väldigt stor grej. Det finns ju en hel del aktörer där redan, och många har svurit eder över sina höjda räntor och ångrat sina renoveringar kök och badrum de lockades till när bostadspriserna bara steg, och räntorna knappt märktes.

Fossilfria leveranser börjar bli en grej, och nu har Postnord hoppat på tåget. Det här är något som ganska många konsumenter är beredda att betala NÅGRA kronor mer för, men inga stora summor. Det finns ganska många konsumenter som är medvetna, men inte vill bli skamlöst utnyttjade för att de anser att jorden blir en bättre plats att leva på med färre fossila bränslen som bränns upp. Postnord är en så stor aktör, så när de bestämmer sig för att bli fossilfria har det betydelse.

Aller media trodde för några år sedan att det var ett smart drag att hoppa på Ehandel för att försöka ersätta konsumtionstappet av tidskrifter. Till en början gick det pandemibra, men sedan kom verkligheten ikapp, de röda siffrorna tornade upp sig och nu är ehandeln avvecklad.

Kollektivavtal mellan Budbee/Instabox och Transportarbetarförbundet har tecknats, och det känns som att dagarna med vilda västern i last mile-branschen börjar vara räknade. Det är i längden för dyrt och ineffektivt att arbeta med personal som är beredda att jobba för löner långt under marknadsnivå. Om frakten blir en femma dyrare av det så tror jag konsumenterna accepterar det. Om sedan chaufförer som har kollektivavtal slutar koda in att leveransförsök har gjorts, utan att de försökt, kommer konsumenterna bli glada.

Apotea firade 11 år med fina rabatter och en hel del kilobyte i varje kunds mailkorg. Det gjorde att man sålde för 100 miljoner på tre dagar, 1,8 miljoner produkter skickades ut. Finns det någon annan ehandlare i Sverige som klarar av att packa och skicka så många produkter?

Apoteas VD Per Svärdsson investerar även i andra verksamheter. Babyland har han fått för sig skall bli en bra investering. Jag förstår inte att så många tror att det skall vara lönsamt att sälja babygrejer. Då är ju barnen ändå inte kapabla att säga ifrån, och det finns en stor begagnatmarknad. Det är senare i livet det blir dyrare med barn… Han investerar också i en annan apoteksaktör på nätet, Apomera. Men kanske med villkoret att de skall hålla sig till Finland, för det är vad de gör.

Till sist lite tips från coachen. Det pratas ju Black Friday, och ofta ser man ganska så trista erbjudanden om X % på allt i butiken. En kund berättade om hur de istället i en kampanj plockat ihop ett utvalt sortiment med 15% rabatt mot rabattkupong, och ordinarie pris på resten. Kampanjen gick bra, och notan slutade på i genomsnitt 4% rabatt, eftersom kunderna köpte en massa andra saker. Det fungerar precis som när man åker till ICA för att köpa billig köttfärs. Man köper köttfärs för 150kr, men har också handlat annat för 500kr. Win-win. Du är glad för din köttfärs, handlaren är glad för allt annat du handlade.

En kommentar
  1. Stort tack för dessa sammanfattningar med deppiga och positiva nyheter och roliga insikter rakt på. Läser varje vecka och känner att man får lite bättre koll vid varje tillfälle.

Kommentarer har stängts av.