Berra bevakar vecka 39-2023

Veckans nyhetssammanfattning börjar med att 2 miljoner svenskar E-handlar på avbetalning. Det påstår i alla fall Yougov som undersökt det hela på uppdrag av Anyfin. Jag har tyckt att en tiondel så många hade varit alldeles för mycket. Att erbjuda avbetalning är lite som att kissa på sig, även för handlare. Det är varmt och trevligt till en början när kunden handlar, men när de sen skall betala av med 25-30% effektiv ränta har de inte råd att handla längre. Då blir det kallt och obehagligt. Kläder och hemelektronik är vanligast att man tar på avbetalning, följt möbler och materiel för att renovera.

Jens Nylander, Jens of Sweden, kanske ni minns? Han har hunnit med Jays och Automile sedan dess också, och nu använder han AI för att granska kommunernas utgifter. Jag ser massor med användbart i det. Kanske kan vi äntligen bli av med LOU, och låta kommunerna berätta vad de behöver för varje dag i en plattform som alla företag får vara med och buda på? Det finns rätt många miljarder att spara, tro mig. Det kan ju också leda till att kommuner avstår från att köpa in saker som de inte vill skylta med.

BHG Group, det som förut hette Bygghemma, gör en nedskrivning i värsta domcom-bubblestil. Butiker läggs ned, bolag säljs tillbaka för en krona och reavinstförlusterna för den här städningen summeras till 1,16 miljarder och ytterligare något hundratal miljoner för omstruktureringen. Korsdrag i balansräkningen, och vi får väl se om det räcker för att det skall vända till lönsamhet.

Det är ganska många nyheter senaste tiden om butiker som stängs, men det öppnas också butiker.
–  Lager 157 öppnar kommande fem veckor hela sex nya butiker i fyra olika länder.
– Dollarstore öppnar två nya butiker i Danmark.
– Adlibris öppnar två nya Pocketshop-butiker med ett nytt koncept.
– Clas Ohlson öppnar butiker med city-lägen.
– Finska Motonet öppnar ett par stora varuhus i Sverige.

Alla ser uppenbarligen inte på konjunkturen i 50 nyanser av svart, utan många ser möjligheter.

El-Giganten ger sig in på begagnatmarknaden där det redan finns flera andra renodlade företag, och andra som nyss gett sig in där, som Kjell & Co och Teknikmagasinet. Och kanske är det framtiden, för vem orkar sälja något begagnat på Blocket när allt man får är skambud och ”sista pris. Kompis”? El-giganten räknar med att det här området skall stå för 10% av deras omsättning 2028. Med tanke på att de omsatte runt 17 miljarder under räkenskapsåret som slutade i April 2022 så handlar det om miljardaffärer de förväntas göra på området.

Läkemedelsverket har fått backa från sina förslag om att medicin inte skulle få delas ut i brevlådorna. Det är bra för alla E-handlare, för om ett så stort segment försvinner från det vanliga distributionsflödet kommer det bli dyrare att distribuera resten av alla varubrev och andra försändelser.

I USA har 17 delstater gått samman i en stämning mot Amazon som påstås missbruka sin marknadsdominerande ställning. Mot EU har man däremot fått beslutet att man skall stämplas som en Very Large Online Platform inhiberat tills vidare. De här jättestora bolagens många rättsliga strider med nationer och organisationer som t.ex. EU är många och kostsamma. De stora bolagen utmanar ständigt lagar och förordningar som inte passar dem.

Jag har noterat att det i veckan publicerats en del gnäll här och var över att de nya paketboxarna som sätts upp är extremt knutna till sin operatör och att man som konsument i alla fall får lov att springa runt till olika ställen och lära sig lite olika rutiner för hur just den där fungerar. Det är inte riktigt optimalt. Konsumenternas relation till transportföretag (och betalföretag) är relativt svag. Det är varans varumärke och återförsäljaren man anser sig ha en affärsrelation med. Det borde med andra ord vara lite mindre ego-boostande för dem, eftersom jag som konsument struntar fullständigt i om jag betalat via Svea, Nets eller Klarna och får det levererat av Postnord, DHL, Instabox eller Schenker. De relationerna är ju bara något nödvändigt ont.