Berra bevakar vecka 38-2023

Veckans nyhetssammanfattning börjar vi med att Care of Carl gör som många andra större svenska E-handlare. De etablerar sig på nya marknader. Nu är det Frankrike och Nederländerna som står på tur. Jag märker det här även på mitt arbete, där vi har bra lösningar för att erövra världen, hur det är allt fler som söker sig ut i främst Europa för att jaga mer försäljning. Det är så klart en viss initial kostnad att översätta allt, att skaffa ordna kundtjänst och marknadsföring på lokalt språk och lösa logistiken. Lagret kan som regel ligga i Sverige och ge svenska jobb. Med den valutakurs som gäller nu är det inte särskilt dyrt att ha sin verksamhet i Sverige och sälja till utlandet.

Konsumenter i andra EU-länder är heller inte väldigt annorlunda än vi är i Sverige. De tycker i allmänhet att det är roligt att få mer konkurrens och alternativ med kvalitet att välja mellan, och provar gärna. Även om det är viktigt att vara stark på sin hemmamarknad är det idag fler och fler svenska Ehandelsföretag som har mindre än hälften av sin omsättning i Sverige.

Om man skall etablera sig på nya marknader är jag tveksam till att man skall göra som danska Ilva. De tyckte det är effektivt att dissa IKEA i sin marknadsföring med slogans som ”Inga köttbullar, bara dansk design” och ”Inga insexnycklar, bara dansk design”. Ilva är ju dock ingen större aktör på marknaden och jag tror de flesta konsumenter mest tycker det är lite småtöntigt. Nåväl, nu är de här och har tydligen ambitionen att etablera fler varuhus i främst södra Sverige.

Det kanske dyker upp lägen, och förhandlingsläget torde vara gott, för varje vecka läser vi massor av nyheter om hur kedjor stänger butiker som inte är lönsamma. Man kommer med en hel del krystade förklaringar, men skrapar man lite på dimridåerna så framträder fyra starka skäl till att butikshandeln krisar:

1: Efter pandemin är det många som uppskattar att kunna jobba hemma åtminstone ett par dagar i veckan. Det är färre människor som rör sig i köpcentrum och på gator och torg. A-lägen är inte längre lika attraktivt.

2: Inflationen har ätit upp konsumtionsutrymme, och saker som inte är nödvändiga prioriteras ned. Upplevs man dessutom inte som prisvärd sitter man verkligen med svarte Petter och får se sina marknadsandelar flyga och fara.

3: Fler har lätt sig att det är lugnare och mer bekvämt att näthandla. Det kommer fler och fler ombud och paketboxar nära hemmet, fler hemleveranser, fler leveranser till brevlådan och det går som regel snabbt. Även eventuella returer är minst lika smidiga som att gå tillbaka till en fysisk affär.

4: Det har också varit en avsevärd överetablering av butiker och stora varuhus efter ett decennium där Sverige befolkning ökade med stora tal, urbaniseringen var stark och reallönerna ökade. När det vänder är det oerhört dyrt att sitta med tusentals kvadratmeter man inte har marknad för.

Det finns fler saker som bubblar. En är mer medvetna konsumenter som inte konsumerar på samma sätt och inte lika mycket som förut. Det fenomenet skall jag titta närmare på framöver.

Sängtillverkaren KungSängen har satts i rekonstruktion. Man omsatte en bit över 400 miljoner förra året, men med ilsket röda siffror. Man har haft ett par pandemidopade år med gröna siffror, men historiskt har man haft svårt att tjäna pengar. Det är nu inte den enda aktören inom sängar som har haft problem, det är jobbigt att konkurrera med IKEA. IKEA meddelar för övrigt att de sänker priset på 500 varor. Starkt jobbat i en tid när den svenska kronan är svag.

Mathem varslar fler anställda i sin strävan att försöka vända på den blytunga förlusttrenden. Samtidigt kommer rapporter från många mindre butiker, främst inom ICA, som har ökat sin omsättning ordentligt sedan de började låta sina kunder E-handla och köra ut varor till dem. Men de använder ju sin befintliga butik som lager, och sin befintliga personal för att plocka samtidigt som de ser till att det är ordning på hyllorna. Kanske är stora plocklager för hemleverans av mat ett feltänk?

Det skandalomskrivna bolaget Airmee har lyckats ta in runt 50 miljoner kronor i en riktad emission till befintliga ägare. Även om man gärna skriver att många ägare är med fick Bonnier Capital lov att öka sitt ägande ordentligt för att ro det hela i land. Värderingen av bolaget är idag låg, inte mycket mer än vad man nu tar in i pengar.

Efter att Padelbubblan sprack med ett stort ”plopp” börjar nu Burgarbubblan också visa tendenser på att spricka. Varför svenskarna plötsligt skulle få lust att äta standardhamburgare till premiumpriser i sådan omfattning att det finns plats för alla kedjor som etablerat sig är en gåta. I veckan ansökte Flippin’ om rekonstruktion och för flera andra kedjor ser det mycket besvärligt ut i boksluten.

Veckans Swish-nyhet kommer från Stripe som nu lägger till också den betalmetoden.

Veckans ”Allt är enligt plan” kommer från smyckesmärket Safira som slutat sälja andras varumärken och därför tappat omsättning, medan förlusten består. Man omsatte 86,5 miljoner förra året och förlusten är i trakten av 200kr per omsatt tusenlapp. I årsredovisningen varnar man för att det egna kapitalet riskerar att förbrukas. Men det är alltså helt enligt plan.