Berra Bevakar Vecka 36-2023

Veckans nyhetssammanfattning börjar med att det i veckan kom ännu ett av dessa avslöjanden som gjorts några gånger senaste åren. Den här gången var det SvD som skrev om hur gängkriminella tvättar svarta pengar via Spotify. Man tar sina smutsiga pengar, ger en del av dem till någon snubbe som kan ordna en massa streams på Spotify av din usla rap-låt. Den hamnar på topplistorna, listmakare sätter låtarna på sina rekommenderade listor, radioproducenter börjar spela dem och kidsen i skolan tycker det är jättekul när någon sjunger lite fula ord och lyssnar igen. Pengar ramlar in, och nu är pengarna vita. Du är en ansedd artist och får ta emot en massa priser och blir bjuden på premiärer med ditt entourage där de kan sälja mer droger.

Gangsterrapparna har lärt sig att om man har ett eget skivbolag och skriver all musik själv så får man också behålla alla pengar. Runt 7,5 öre per lyssning med betalt abonnemang betalar Spotify. Det kan jämföras med att spelas 4 minuter på P3 som ger 175,68kr. 2500 streams på Spotify ger ungefär samma betalning som en spelning i P3. En enda mobiltelefon som ligger tyst på en hylla och loopar en spellista kan på ett dygn generera 360 streams. Om man skalar upp det till 500, 1000 eller rent av 1500 små virtuella telefoner som sitter i ett serverrack och spelar Spotify genom en högtalare som inte existerar, så blir det väldigt många streams…

Det är inte särskilt svårt att manipulera Spotify, och jag skulle vilja påstå att problemet inte är isolerat dit. Vi borde börja fundera på hur många streams på Youtube som är äkta, hur många visningar på TikTok som är äkta och hur många lyssnare en pod verkligen har. Ehandlare betalar mycket pengar för att deras verksamheter skall marknadsföras av influencers, visas upp i kända människors sociala medier, demonstreras i en Youtube-video etc. Det finns all anledning att börja ifrågasätta vad som pågår.

En annan variant på detta skedde för några år sedan när en familj kom på hur man skulle öka på sina inkomster. Man snickrade samman ett antal böcker av karaktären ”tantsnusk med usel kvalitet” och gav ut dem som skönlitterära E-böcker. Åtskilliga bibliotek i landet lade upp dem i sin katalog för utlåning av E-böcker och så ordnade familjerna varsitt lånekort i respektive kommun (det är närmast helt utan kontroll vem som får ett lånekort) för att låna sina egna böcker. 20kr per utlån var ersättningen, och deras lånande gjorde att böckerna rekommenderades till andra lånebesökare via topplistor som publicerades.

Ytterligare en snackis i veckan blev AI-genererade böcker som rekommenderar människor att lukta och smaka på svampar för att avgöra om de är giftiga eller inte. AI är uppenbarligen inte särskilt bra på mykologi, och det finns all anledning för aktörerna i branschen att fundera på om AI-skrivna verk någonsin har bland fackböcker att göra? Kan AI skriva böcker om bantningsmetoder? Böcker om sjukdomar? Elektronik? Kemi? Juridik? Avancerad sex? Är det rimligt att vilken bok som helst skall kunna ta sig in i ett system och säljas överallt, utan att någon enda redaktör med sakkunskap har läst den?

En annan jakt på oärliga pengar kom till allmän kännedom i veckan där en inspelning av en ICA-handlares samtal till sin bank offentliggjordes i en rättegång om insideraffärer. Det innehöll en ICA-handlare som med andan i halsen ringer in och ber sin mäklare sälja fonder för 25 miljoner och köpa ICA-aktier för allt. Hur det här åtalat har kunnat bli så stort och tagit så lång tid att utreda är en gåta, för det är ju rätt uppenbart vad de ägnat sig åt.

Annars har veckan varit mest tråkig med tvärnitar och konkurser åt alla håll och kanter. När sommaren räknats samman och alla är tillbaka från semestern har kvastarna fått mycket att städa undan.
– Adidas stängde sin flaggskeppsbutik i Stockholms City och hänvisar nu till nätet och sina outlets i Barkarby och Hammarby Sjöstad.
– E-butiken Poolsidan har gått i konkurs. Uppenbarligen är pool något man kan undvara när räntorna stiger och inflationen äter upp marginalerna i ekonomin.
– Gardenstore, som jag skrev om för ett par veckor sedan, har också gått i konkurs. Ingen investerare ville kasta mer goda pengar efter de dåliga.
– Gardenstores konkurrent Odla.nu visar minskad omsättning och en brakförlust med drygt 200kr i förlust för varje omsatt tusenlapp.
– Matsmart lämnar sin satsning i Storbritannien och grundaren kliver av som VD. Matsmart har aldrig gått med vinst, och de ackumulerade förlusterna har för länge sedan passerat en halv miljard kronor, och rusar nu vidare mot en miljard. Eller skall man lyckas vända till vinst innan dess?
– Decathlon stänger två av sina fyra butiker i Sverige.
– Det är också mycket tråkigt att berätta att Silentswede gått i konkurs.

Av det övriga i nyhetsflödet plockade jag upp Boozt’s framgång i det norska rättssystemet om hur de skall klassas och vilken tull man skall betala. Jag är inte insatt i exakt vad man tvistat om, men det finns all anledning för Ehandlare som säljer till Norge att ha koll på detta. I potten finns många miljoner.

Clas Ohlson kom med en rapport som innehöll tillväxt, men också en liten förlust vilket den tidigare så stabila vinstmaskinen säkert tycker är otrevligt. Mest intressant var kanske annars att man avslutar sina samarbeten med Amazon, Mathem och Oda. Man vill utveckla sin egen affär inom E-handeln utan att behöva ta hänsyn till andra samarbeten. Intressant att se om de har något nytt och revolutionerande i kikaren.

Zalando plockar har plockat bort recensionerna på sin sajt. Jag kan förstå varför. Det är få som lämnar en recension, och den är i sin tur vanligen baserad på annat än själva produktens kvalitet. Beställde de rätt storlek, kom paketet i tid och blev man festens drottning med den klänningen? Inom modebranschen går det fort, så det som var en storsäljare i våras och har recensioner är ju inte vad deras kunder tittar på i höst.

Jordklok, som säljer ekologiska produkter, gick på en riktig mina förra året. Man rustade för fortsatt tillväxt, men utfallet blev omsättningstapp i skuggan av krig, inflation och stigande räntor. Det är något som alla Ehandlare behöver ha koll på när man funderar över hur man skall göra; Vad händer om vi har fel?

Jag hoppas ni alla får en spännande vecka, själv kommer jag lägga merparten av den på planeringsdagar i Växjö. Vi får väl se om vi hinner trendspana lite där så det blir en extra fyllig nyhetssammanfattning nästa vecka.