Berra Bevakar, vecka 33-2023

Veckans absolut viktigaste nyhet måste ju vara att jag fått en ny kollega på min arbetsplats Kodmyran i form av Soledad Gonzales. Kompetent så det förslår och har börjat i väldigt tempo med att sätta fart på marknadsavdelningen hos oss.

I veckan kom det en lite överraskande dom där Ellos fick rätt mot staten, och får ha sitt eget betalalternativ med avbetalning överst i kassan. Det ser ut som att lagen blev ett hafsverk med endast fokus på de stora betaljättarna. Nu har man skapat en skev konkurrenssituation istället där lagarna är olika beroende på om man gör det i egen regi eller anlitar någon. Om lagstiftarna verkligen vill göra något åt kreditgivningen rekommenderar jag att stoppa möjligheten att låta kronofogden med tvångsmedel driva in mindre skulder.

Klarna är ett företag som måste vända från extrem expansion till vinst, eftersom det blir svårt att hitta finansiärer som vill ösa in miljarder i bolaget. En del av det är nu att man outsourcar hela kundtjänsten. De som idag jobbar där får välja mellan att byta arbetsgivare eller sägas upp. Jag vet att det där inte är världens bästa motivationshöjare för personalen, och jag tror man som kund får räkna med att det blir en lägre servicenivå från kundtjänsten ett tag.

Airmee försöker slå sig in på marknaden med paketdistribution, och har figurerat ganska frekvent i olika sammanhang som ett bolag som säger en sak, men gör något annat. Det är svarta löner, arbetskraft utan arbetstillstånd, bilar med körförbud som tankas med vanlig diesel trots att man marknadsför sig som fossilfri. Allt med en väldig press på underleverantörerna som kör paketen till kunderna. Till sist nådde skiten fläkten, och man fick i all hast byta VD för att försöka få till stånd en nystart och kunna skylla alla felaktigheter på någon. Att VD:n rekryterades internt och har jobbat där i ledande ställning i flera år får mig att tro att deras kunder kanske inte kommer gå på det där så lätt…

I det samhälle där jag bor finns det runt 2000 människor. Men inget ombud för DHL eller Schenker. Jag har verkligen ledsnat på att behöva åka in till stan eller till grannbyn för att hämta paket, så den som inte har bra leveransalternativ (Postnord eller Instabox) får finna sig i att jag inte handlar där. Jag tror inte jag tänker väldigt olika alla andra som har det på liknande sätt.

Postnord har inte bara ett ombud här, man har också satt upp paketskåp 200 meter från ombudet. (Tänk om det varit Schenker eller DHL istället). Tyvärr har Postnord haft lite otur när man utformade hämtningen av paket från dessa skåp. Det är nästan omöjligt att låta någon annan hämta ett paket. Jag och sonen höll på i säkert en halvtimme, men utan min telefon på Bluetooth-avstånd från paketboxarna går det inte.

För att par år sedan börsintroducerades Partytajm med ebutiken Partydax. Det var man inte i närheten av att vara mogen för. Omsättningen är blygsam och förlusterna stora. Bolaget har redan skiftat fokus till att bli konsulter istället och i veckan sattes butiken med partytillbehör i konkurs. Börskursen har gått från introduktionskursen runt en tia och en kraftig topp några veckor senare på 25kr (det skedde dagen före nyårsafton, man skulle kunna tro att någon hissade kursen för att kunna redovisa en rejäl post i balansräkningen). Sedan har kursen gått konstant nedåt till nuvarande 40 öre. 98,4% nedgång från ATH på drygt 1,5 år är närapå rekord.

Padelflugan är som alla vet över, och nu försöker man hitta andra användningsområden för alla padelhallar som inte behövs. Lager 157 öppnar butik i en av dem, och på flera andra ställen har de byggts om till lager. Kan vara vettigt att titta på för den som söker lokaler, och ägarna av padelhallarna är smått desperata och vet att om man inte gör något är det snart konkurs.

Några som behöver pengar för att undvika konkurs är XXL. Man flaggar för en nyemission på 500 miljoner som storägaren Altor har garanterat. XXL har, i likhet med flera andra, väldigt stora lokaler för sin verksamhet. Det kostar enormt mycket att fylla upp sådana butiker, och det blir gärna 20/80-regeln med 20% av sortimentet som står för 80% av omsättningen. 80% av grejerna ligger mest på lager där de tar plats och kostar pengar. Stora varuhus ligger ute i externa handelsområden, och jag anar att friluftsmänniskor kanske inte far runt i bil till sådana ställen varje lördag. Till och med Ikea har ju börjat förstå att man behöver in i stadskärnorna dit människor går, cyklar eller åker kollektivt. Vi får se om XXL gjort sin läxa, annars behövs det snart mer pengar.

Elektronikhandeln haltar ordentligt. Komplett kom med siffror i veckan som var allt annat än bra. VD för branschorganisationen Elektronikbranschen ger intryck av att vara ganska arg. Den så kallade elektronikskatten har det aviserats en höjning på, och det ger så klart ingen skjuts. Men den största anledningen tror jag är att människor inte har något nytt och revolutionerande att köpa. Det lanseras fortfarande nya flaggskeppsmodeller av det mesta, med höga prislappar, men den nya funktionaliteten man försöker sälja är mest ”lull-lull”. Fler fantasiljoner pixlar på en kamera, fler hertz som gör att färgplupparna i Candy Crush skall gå snabbare och några fler bytes för Google att lagra personliga data på är inte riktigt vad man lägger 10-15.000kr på, när det man redan har fungerar bra.

Det som folk investerar i nu som har med elektronik att göra är laddboxar till elbilen, solceller och robotgräsklippare. Inte riktigt det man köper på hemelektronikvaruhusen.

Ehandel.se kollade i veckan några aktörer som annonserar på Google att de har fri frakt, trots att de inte har fri frakt utan bara fri hämtning. Aktörer som säkert matar Google med en massa pengar, men som binder ris åt egen rygg genom att inte möta kundernas förväntningar. Det brukar leda till lägre konvertering, mer jobb för kundtjänst och i förlängningen kan rent av Google bli sura och stänga ned möjligheten att köpa trafik.

Finns det då ingenting som går bra? Jodå, jag skall bidra med en handfull aktörer som jublat i veckan och som man kan inspireras av. Det har t.ex. hörts hurrarop från Ställningsprodukter.se som hittat sin nisch på nätet. Det går fortfarande bra att etablera sig på nätet och nå framgång om man har en tillräckligt bra idé. Särskilt inom B2B finns det mycket outforskat.

Boozt visade bra siffror trots att några analytiker för bara ett par veckor sedan kom med varningsrop. Helt ogrundade varningar, och de som sålde sina aktier pga den varningen fick nu se kursen gå upp.

Björn Borg har haft framgångar på nätet, och det var nog tur, för i butikshandeln har det varit trögt.

Rapunzel säljer löshår som aldrig förr och Rugvista har åter fått fart på sin försäljning av mattor.

New Wave visar också tillväxt och lyfter särskilt fram Ehandeln som nyckel till den framgången.

Revolution Race var också mycket nöjda i sin rapport som på alla sätt och vis får betraktas som bra.