Året som gått – 2019

Jaha, så var det nytt år igen. Tiden går alldeles för fort och det här sista året har verkligen sprungit förbi. Tyvärr innebär det inte att det blivit så väldigt mycket mer gjort än vanligt på Kodmyran, tvärt om faktiskt. Mycket av det jag tänkt göra under året har fått stryka på foten för saker våra kunder beställt i form av integrationer och annat jobb och på grund av sjukdom bland personalen, men en del saker har vi ändå hunnit med.

Sharespine – Investering

Ibland så gör man saker bara för att man tror på dem. Att investera i Sharespine var en sådan sak, som Kodmyran gjorde under 2019. Vi gick in som liten delägare helt enkelt för att vi tror på deras affärsidé och när vi spår in i framtiden ser vi hur viktiga integrationer kommer att bli. Att bygga en integration mot dem i framtiden känns nu som soklart, och förhoppningsvis blir det redan under 2020.

Köp av ny butik – Hus-modern.se

Ibland så gör man saker bara för att det är roligt och för att man är en väldigt spontan person som går på magkänslan och ibland tar väldigt snabba beslut ( för snabba skulle vissa hävda) . Att Köpa butiken Hus-modern.se var exakt en sådan sak. När jag i januari såg att en av mina egna favoritbutiker som jag varit gammal trogen kund i under många år var till salu så kunde jag inte riktigt motstå frestelsen. Jag köpte den. Flytten från Jetshop inkl att gör en helt ny design tog 4 dagar och sedan var vi igång. Tanken är att vi ska behålla den liten och personlig och använda den för Kodmyrans teständamål. Men köpet ledde också till något annat spännande……

Start av nytt bolag – Alnö Ecom

Ja köper man en butik, och har två andra testbutiker (Nostalgiska och Tvålshoppen) sedan innan, kanske det ändå börjar bli såpass stort att det är bäst att separera den delen av verksamheten från Kodmyran och lägga den i ett eget bolag tänkte jag, och startade ett dotterbolag till Kodmyran. Alnö Ecom. Det bolaget ska endast jobba med våra e-handelsbutiker, som våra egna små testprojekt. Vi kör dem enbart för att kunna testa olika nya funktioner och tjänster. Det är vårt sätt att hålla oss ajour med livet som ehandlare och genom det se till att vi inte blir en mossig leverantör som inte förstår våra kunder. Problemet är att vi måste hålla dem så pass små att de inte tar för mycket tid. Annars får vi sälja av dem allteftersom och jag har faktiskt fäst mig lite vid dem…En gång gammal ehandlare, alltid ehandlare..

Updelning av Nya Admin – ERP, Store

En av de större saker vi gjort under året är att dela upp vår nya admin i ERP och Store, för att förenkla för de som använder oss endast som affärssystem och har andra butikslösningar. Genom uppdelningen tydliggör vi vad som är affärssytemdelarna och vad som är ehandelsdelen (som de som kör vår paketerade lösning har). I store delen hittar du numer allt som har att göra med din butik, kategorihanteringen, funktioner för butikens utseende (design), recensioner och alla säljverktyg för att du ska kunna sälja mer i din butik. Allt är inte släppt ännu, men det kommer framöver.

Nya Admin – Vår lagerstation

Vi har byggt en lagerstation och tanken är att den ska bestå av fyra olika delstationer som kan användas separat i det dagliga arbetet på lagret. Packstation, Plockstation, Inventeringsstation, och inleveransstation. Två av dessa är hittills klara och släppta till alla kunder.

Packstationen:

Vi har Släppt vår packstation i nya admin för att förenkla våra kunders orderhantering ytterligare, och tanken är att man ska använda den tillsammans med streckkodsläsare, men den går såklart även att använda med tangentbord. Det är ett flertal av våra större kunder som börjat använda den under året och det har kommit in många rapporter om sparad tid med hjälp av den, vilket känns roligt

Plockstationen:

Vi har släppt vår plockstation i nya admin för att förenkla att mäta tiden man lägger på att plocka, och kunna följa upp om det finns flaskhalsar på lagret

Nya Admin – Orderfliken

Vi har släppt orderfliken i nya admin, på så sätt är det enklare att jobba med pack och plock i nya admin när man också kan se ordrarna där. Självklart hade vi önskat att fler delar av admin var klara för att ytterligare flytta arbetsmoment dit, men ibland räcker inte tiden till. Vi jobbar dock hårt på att släppa ytterligare flikar under 2020.

Nya Admin – Offert

Offerthantering är något vi planerat under en längre tid, och när det då slumpade sig att en av våra kunder behövde det akut så prioriterade vi om lite och byggde den i slutet av året. Den är nu ute på betatest hos den kunden och kommer att släppas publikt under 2020 Q1

Nya Admin – Dropship

Dropshiphanteringen i plattformen är något vi velat förbättra länge i och med att fler och fler av våra kunder börjar använda sig mer och mer av dropship. Under slutet av året har vi därför byggt om dropshipflödet helt. Vi separerar det från det normala orderflödet och det har fått en helt ny flik Dropship, som har två underflikar: inköp och leverans. Där visas alla ordrar med dropshipprodukter och du kan med få handgrepp välja att lägga dropshipinköpsordrar till leverantörerna direkt. Antingen i bulk eller en och en. Därefter går du till leveransfliken och levererar ut dem antingen i bulk eller en och en. Du kan även ta ut en csv fil på dina dropshipinköp för att skicka till leverantörerna om de föredrar den varianten. I förlängningen kommer även återkopplingsfunktioner för leverantörerna att byggas men dessa är inte klara ännu. Däremot dropshipfliken och dropshipflödet är ute på betatest hos en del av våra kunder och kommer släppas publikt under 2020 Q1.

Nya Admin – Lagerfliken

I nya admin har vi brutit ut pack och plock från lagret eftersom vi tyckte att bägge var såpass viktiga funktioner att de förtjänade egna huvudflikar. Den nya Lagerfliken är nu släppt och där hittar man flera nya funktioner som lagersök, där du kan söka efter vad som finns på en specifik lagerplats, och lageröverföring som gör att du kan flytta saker mellan olika lager. Det är också där du hittar inventeringsfunktionen för att löpande inventera och inleveransfunktionen som tidigare i gamla admin låg under pack och plockfliken. Du kan även se tidigare inleveranslistor där, om du vill se dem igen

Nya Admin – Inköpsfliken

Inköpsfliken är central för en ehandlare och en av de funktioner vi är mest stolta över i vår plattform eftersom det är ett fåtal system som har sådana. Nu är den släppt i nya admin och man kan alltså göra sina inköp i nya admin. En del funktionalitet saknas i bevakningsfliken men annars ska det fungera som i gamla.

Nya Admin – Intrastatrapporter

En efterlängtad funktion som vi släppte tidigt i Q1 2019. Möjlighet att få ut intrastatrapporter automatiskt

ÅRETS PROJEKT TILLSAMMANS MED VÅRA SAMARBETSPARTNERS

Brightcom – Microsoft Business Central

Under året har vi åt en av våra större kunder gjort en fullständig integration mot Microsoft Business Central. Den är gjord för att mesta möjliga jobb ska skötas i vårt admin och ekonomidelarna ska skötas i BC.

Ur BC får man då tillgång till en mängd ekonomi rapporter, bokföring och genom att BC äger lagret får man då också tillgång till FIFO beräkning med allt vad det innebär.

Kopplingen är möjlig att återanvända till andra kunder, men i och med att BC är ett väldigt avancerat, anpassningsbart system där väldigt lite finns out of the box, så kommer det att innebära anpassningar i bägge systemen efter hur just du vill jobba. Är någon intresserad av kopplingen kontakta oss gärna så berättar vi mer.

NETS – Easy

Vi har tillsammans med Nets vidareutvecklat Easy kassan och lanserat vår första skarpa kund där. Såklart finns det en del småpill kvar att göra eftersom Nets hela tiden vidareutvecklar sin kassa och vi gör justeringar därefter.

Klarna – KCO v3

Vi har fortsatt att vidareutveckla KCO v3 tillsammans med Klarna för att försöka få den så bra det bara går innan man stänger V2 nu under 2020. I det jobbet har även såklart ingått att planerna hur vi ska migrera våra nuvarande kunder till v3 så smidigt som möjligt

Rule – marketingautomationverktyg

Under året har vi ingått partnerskap med Rule och lanserat en koppling mot Rule så att våra kunder ska kunna använda deras marketingverktyg och automatisera en stor del av sina mailutskick för att på så sätt öka sin försäljning

Inför 2020

Som ni ser har det hänt en hel del på Kodmyran under året, trots att jag när jag satte mig för att skriva ner detta inte tyckte att vi gjort sådär jättemycket i år. Vi har också utöver punkterna ovan hunnit med att lansera några nya kunder och sköta det dagliga arbetet med support, drift, felrättningar, mindre ombyggnationer i plattformen, beställda kundjobb och allt vad det innebär. Det är dock liksom vanligt jobb så det klumpar jag ihop i en punkt.

Nu har vi några lugna dagar när vi är lediga, och äter pepparkakor innan det blir dags att påbörja det nya året. Det kommer börja med en rivstart i år, då vi får in en konsult redan i början av januari för att beta av lite projekt jag velat göra ett tag. Sedan ska vi byta supportsystem direkt när det nya året startar, och vi har även slutit avtal med två andra integrationskonsulter för att göra lite nya integrationer under året, så håll utkik på vår blogg. Mycket kommer hända under 2020!

Jag vill därför med denna årskrönika, årets sista arbetsdag, passa på och önska er alla ett riktigt gott slut på det gamla året och ett gott nytt 2020

Katrin Lundgren
VD Kodmyran