Året 2017 på Kodmyran – Tillväxt, internationalisering och headless

Ett nytt år är snart till ända och vilket år det har varit! Våra större kunder har ökat sin försäljning med 67 % i snitt i år, och våra mindre i vissa fall med flera hundra procent. Vi kan alltså konstatera att vi har ett positivt, härligt gäng växande ehandlare som kunder, och det är jätteroligt att se.

Självklart ställer det också krav på oss som leverantör att anpassa våra system och vår verksamhet för att de ska kunna fortsätta sin tillväxt tillsammans med oss.

Headless – mot framtiden

Årets stora lansering  av vår plattform som en Headless plattform handlade om just det. Under 2015 och 2016  jobbade vi hårt med att bygga om vår plattform från grunden inför framtiden, och i år var vi klara med steg ett i projektet och lanserade oss som en Headless plattform.

Det innebär att plattformen numera är uppdelad i två delar, en storefront och en handelsmotor där du hanterar all din handel i olika kanaler. Du kan alltså från plattformen enkelt sälja i din egen webshop, på Tradera, Fyndiq, CDON eller andra kanaler vi har kopplingar mot.

Grunden i Headless plattformen är flera nya APIer. Vi har bland annat skapat ett integrations API och ett Headless API.

Vårt Integrations API är tänkt för dem som har en annan e-handelslösning i dag som man vill fortsätta använda, och det gör att de då kan koppla på Kodmyran Commerce som ett affärs, lager och inköpssystem. På samma sätt som man i dag använder exempelvis Fortnox eller Specter till sitt e-handelssystem kan man nu alltså använda vårt system i stället.

Vårt Headless API är tänkt för dem som vill köra äkta Headless och använda valfritt CMS som frontend eller kanske koda sin frontend helt själv från grunden.

Såklart kan man också välja att göra som de flesta av våra kunder i dag, använda vår egen storefront som frontend i sin butik. Att plattformen numera är Headless ger alltså våra kunder helt nya möjligheter att växa och de gör dem mindre beroende av oss när de utformar sina butiker. Genom att bli en headless plattform öppnar vi upp för än större flexibilitet i arbetsätt än tidigare och än större valfrihet vad gäller samarbetspartners för våra kunder.

I samband med detta bytte även plattformen namn från Shop4Sale till Kodmyran Commerce, och en helt ny hemsida och ny logga lanserades för att bättre harmonisera med de nya tjänsterna och den nya plattformen.


Internationella satsningar

Annat spännande som hunnits med under året, är internationella satsningar från våra kunder där vi varit med. Vi har under året lanserat flera butiker i Danmark, Norge och Finland. Men även en i Tyskland och en i Österrike. Att fler och fler ehandlare sneglar mot utlandet och även lanserar butiker i andra länder utanför norden är helt tydligt. Det är en trend som ökar och jag tror att vi kommer att få se en hel del fler lanseringar av butiker som vänder sig till andra marknader än Sverige under 2018.

Det är otroligt roligt att jobba med och sedan följa dessa satsningar, samtidigt som det ställer en del andra krav på plattformen och oss än tidigare. Vårt mål är alltid att automatisera så mycket som möjligt av e-handlarnas administration, och att förenkla deras vardag, och nya paketflöden kräver anpassningar för att det ska fungera automatiskt på bästa sätt. Speciellt kring Norge och deras tullhantering har vi gjort mycket jobb i systemet för att förenkla. Handlarna kan själva sammanställa tullfakturor, med taric, vikter och värden enkelt summerade. Skriv ut och överför tullhanteringar helt elektroniskt (beroende på speditör), framförallt i kombination med bulksplittjänster från Bring, DHL eller Postnord.

 

Förtydligande av säljverktygen i plattformen

Vi har länge haft många bra säljverktyg, rabattstegar, rabattkoder, bulkprisjustering, dagens och veckans deal, segmentering av kunder för utskick, återfå lämnade varukorgar, köp tre betala för två, vara på köpet m.m. men vi upplever själva att de varit lite rörigt i  administrationsgränssnittet och svårt att hitta om man inte vetat exakt vart de finns. I samband med att vi håller på att bygga om vårt administrationsgränssnitt (första smakprovet lanseras i januari 2018) har vi nu samlat dem under en och samma flik så att de ska vara lätta att hitta tills det nya gränssnittet lanseras.

 

Nya och gamla samarbeten

Under året har vi tecknat en del nya samarbetsavtal bland annat med Loop54, Addwish, Adtail och Droshi.

Adtail – jobbar med feedhantering och produktannonser och ger våra kunder möjlighet styra sina feeder helt och hållet efter behov, och att optimera sin medverkan på Google Shopping, Pricerunner m. fl med endast några klick. Här har vi förhandlar fram bra avtal för våra kunder, och vi tittar även på närmare integration mellan systemen

Droshi –  Tanken är att nätbutiker ska kunna sälja sina produkter utan att själva behöva lagerföra dem med s.k droppshipping via Droshis plattform. Detta tyckte vi var väldigt intressant för våra kunder, och vi investerade en del i bolaget. Vi kommer under 2018 att fortsätta jobba vidare på att utveckla samarbetet.

Såklart har vi inte bara jobbat med nya samarbetspartners i år utan även fortsatt vårt samarbete med några av våra gamla partners under året och gjort saker tillsammans med dem.

DIBS – Det här är en stabil partner till Kodmyran, en av våra utvalda partners, som vi jobbat tillsammans med länge. Under året har vi byggt deras nya Dibs Easy Checkout som kommer lanseras under januari 2018.

Klarna – Vi åkte på Klarnas partnerdag i höstas och fick information om vad de har planerat för framtiden. Det finns en del spännande saker i pipelinen, bland annat Klarna version 3 eller vad man nu ska kalla den, som ger möjligheter till en del nya funktioner och även betalning i andra länder än i dag. Där visades även Klarna Offline, en variant av kassa att använda i fysisk butik. Med våra kunders ökade internationella fokus, och vårt nativepartnerskap med Klarna är det en självklarhet att vi tittar vidare på detta framöver.

 

GDPR anpassningar

Knappast någon kan väl ha missat att den 25 maj 2018 börjar en ny lag, GDPR att gälla. Det är en gemensam lag över hela Europa, som skall göra att samma regler gäller överallt i hela Europa. GDPR ersätter personuppgiftslagen (PUL), som har varit Svensk lag sedan 1988. Med GDPR får alla organisationer ett större ansvar för att ha kontroll över sina kunders uppgifter. Med lagen följer ett antal skyldigheter och krav på företag för att leva upp till de rättigheter som kunderna har.

Under 2017 har vi på Kodmyran jobbat med GDPR anpassningar av organisationen och plattformen.

Hela vår personal är redan utbildad och certifierad inom GDPR och även våra kunder har erbjudits en sammanfattande utbildning helt gratis av oss. Den hölls under en dag här i Sundsvall och var mycket uppskattad bland de som deltog.

Under året har projektet med GDPR anpassningar pågått och diverse dokument och avtal håller på att tas fram, samt att plattformen håller på att byggas om för att anpassas för de nya krav som ställs i GDPR. Vi räknar med att lansera dessa i maj i samband med att GDPR träder i kraft.

 

Nytt administrationsgränssnitt

Som ni säkert gissar finns det en hel del som vi har jobbat med under året inför 2018, som ska lanseras då. Det kanske största av dessa saker är vårt nya administrationsgränssnitt som vi börjar rulla ut delar av under januari.

 

Nya integrationer i Headlessprojektet

En annan sak som också har jobbats med är att knyta till oss olika samarbetspartners som har påbörjat integrationer mellan vår Plattform och andra system, dels för att den ska kunna användas som affärsystem men även s.k. Headlessintegrationer. En del av dessa kommer att lanseras under 2018.

 

Dagligt jobb

Som ni ser har det hänt en hel del på Kodmyran under året, trots att jag när jag satte mig för att skriva ner detta inte tyckte att vi gjort sådär jättemycket i år. Vi har också utöver punkterna ovan hunnit med att lansera några nya kunder och sköta det dagliga arbetet med support, drift, felrättningar, mindre ombyggnationer i plattformen, beställda kundjobb och allt vad det innebär. Det är dock liksom vanligt jobb så det klumpar jag ihop i en punkt.

Nu har vi några lugna dagar när vi skottar snö (för vi har i Sundsvall fått mängder med snö under julhelgen), och äter pepparkakor innan det blir dags att ringa ut det gamla året och påbörja det nya.

Jag vill därför passa på och önska er alla ett riktigt gott slut på det gamla året och ett gott nytt 2018

Katrin Lundgren
VD Kodmyran