Black Friday hos Kodmyran

Så var årets Black Friday till ända, årets köpstarkaste dag, som på något sätt förvandlats mer till en hel veckas köpfest här i Sverige – Black week.

Jag läste nyss DIBS siffror från dagen och de hade sett en blygsam ökning  av antal köp jämfört med Black Friday förra året 14 %. Enligt deras siffror ökade omsättningen med 20 %. Att ökningen är såpass blygsam förklarar man med att Black Friday numer blivit utspridd över hela veckan.

Det jag kan konstatera då är att Kodmyrans kunder sålt klart över snittet under Black Friday, vi hade en ökning med 37% i antal ordrar, samt en omsättningsökning med 35%. Det är jätteroligt att se att det går så bra för våra kunder tycker vi, trots att vi kanske förväntat oss lite mer. Den där riktiga peaken kändes som den uteblev i år.

Av ren nyfikenhet för att försöka bena ut om veckan varit en köpfest som tagit lite handel från fredagen så har vi även tittat lite på siffrorna över hela veckan. Vi kan se att under Black Week veckan har våra kunder haft 10 % fler ordrar jämfört med tidigare år, och nästan 20 % större omsättning.

Vi kan alltså konstatera man att inte bara säljer mer under Black week än tidigare, man har också ett betydligt högre snittordervärde. Det är trevligt, för som alla vet är det inte alltid så lätt att hinna packa när allt kommer samtidigt, och att då sprida ut jobbet och dessutom få mer pengar i kassan är inte så dumt. Frågan är dock vad det gör på sikt, om Black Week blir bara en vanlig rea som kunderna till sist förväntar sig och som gör att försäljningen minskar efteråt i stället. Det är dock för tidigt att säga och vi följer fenomenet framöver med spänning.

Vi har även fått rapporter under Black Week om en del av våra kunder som slagit nya rekord. Bland annat BGAvideo som blev så här lycklig när han passerade 200 000 kr på en dag

https://mobile.twitter.com/BjornGAndersson/status/934149867219415041/video/1

Själv fick undertecknads egen testbutik Nostalgiska.se dock stryka på foten rejält under årets Black Friday, vi slog rekord åt andra hållet. En enda order på hela dagen. Det är första gången någonsin vi sålt så lite under en dag. Av det kan man nog konstatera att, har man en liten butik så är det stor risk att man blir bortglömd denna dag och man får kämpa hårt för att nå ut i bruset. De stora handlarna med varumärkeskännedom tar mycket av handeln under Black Friday och det gäller att ha bra erbjudanden och synas rejält om man ska få ta del av kakan. Dagen efter på lördagen var vi uppe i normala  säljnivåer igen så det var en ganska tydlig trend.

2 kommentarer
  1. Kul att det blir såväl ökat antal ordrar som ökad omsättning.
    Sedan är det som du säger att de stora tar stor del av kakan som vanligt. Vi har dock lyckats betydligt bättre i år – så visst kan man…

Kommentarer har stängts av.