Start | Att byta E-handelsplattform
 

Att byta E-handelsplattform

 
 
När man ska byta e-handelsplattform finns det en hel del saker att tänka på. Vi har här gjort en liten checklista för dig som funderar på att byta till Kodmyran så att du ser vad du behöver tänka på, vad du kan göra själv och vad du kan få hjälp med av oss. Såklart kan du även använda denna checklista när du ska byta till andra e-handelsplattformar.
 
 
 

ATT BYTA PLATTFORM - 8 STEG, SEDAN ÄR DU IGÅNG.

1. Fundera över själva utförandet av flytten och de fallgropar som finns
2. Välj butiksvariant
3. Gör grundinställningarna i din butik
4. Lär dig jobba med butiken och hur butikens flöden fungerar
5. Flytta över dina produkter från din gamla butik till den nya
6. Se till att du inte tappar några placeringar på Google
7. Flytta över din design till din nya butik- eller gör en ny
8. Produktionssätt din butik - "gå live"
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

1.
FUNDERA ÖVER SJÄLVA UTFÖRANDET AV FLYTTEN OCH DE FALLGROPAR SOM FINNS

Detta är något som nästan alla struntar i att göra. Man är ofta ivrig att komma igång och tänker att "en flytt det är väl snabbt och enkelt gjort" och så ser man inte att det faktiskt är en hel del saker som ska göras, samtidigt som den vanliga verksamheten ska snurrra på som vanligt.
 
Att byta plattform är ett projekt, och det är vanligt att det tar några månader innan allt är på plats. Såklart kan det gå snabbare eller ta längre tid beroende på vad som ska göras, men det är inget du gör på en vecka om du har en någorlunda stor verksamhet.
 
Det svåraste med ett plattformsbyte enligt den erfarenheten vi har från alla som bytt till oss brukar vara för e-handlaren att få tid att göra det. E-handlare har massor med jobb ändå som ska rulla så det brukar bli stressigt. Det tar ofta mer tid än man tror, och det är lätt att vara tidsoptmist. Många vill också göra allt själv för att få ner kostnaden för flytten men vår erfarenhet är att det ofta är värt att betala för att någon gör importer osv om man själv är ovan att jobba på det sättet eftersom det annars lätt drar ut på tiden och kanske kostar mer i tid än om man betalat för att få det gjort
 
Man bör också tänka på vad man behöver flytta för data, behöver man allt data, eller kan man begränsa det? Ska gamla ordrar flyttas över eller ej? Ska designen flyttas eller byter man i samband med bytet, sådana frågor är viktiga att ha klart för sig. Exakt vad ska flyttas bör man tänka igenom, för det kan skilja rejält i pris på att göra en flytt av allt eller bara delar
 
Bra är också att gå igenom vilka betalleverantörer, och kopplingar till olika system man har i gamla butiken för att kontrollera att de fungerar på samma sätt i den nya, eftersom vi leverantörer har ofta gjort på olika sätt och en koppling kanske inte fungerar exakt likadant hos alla. Att affärsystemkopplingarna fungerar olika är också mycket vanligt så det är en bra sak att kontrollera
 
PÅBÖRJA PROJEKT FLYTT
Många missar att ett plattformsbyte är ett projekt och att man måste tänka igenom:
 
 • vad som ska göras,
 • när de ska göras,
 • hur det ska göras,
 • av vem ska de göras?
Man måste också tydligt tala om vem som har ansvar för att de olika delarna görs och vem som har ansvar för hela projektet. Det vill säga vem är projektledare och ser till att vi är klara i tid.
 
Oftast vill ehandlaren leda flyttprojektet själv och det går alldeles utmärkt bara man är medveten om de olika saker som ska göras och om att man då måste sköta all uppföljning själv och se till att allt görs enligt plan.
 
Vill man inte eller man inte har tid att agera projektledare så kan man självklart köpa hjälp med den tjänsten från oss.
 
Bra är att ta ett möte/samtal med oss på Kodmyran som ny plattformsleverantör där vi går igenom följande saker tillsammans, så att vi kan förenkla flytten och så att vi gemensamt kan komma överens om hur projektet ska fortlöpa:
 
 • Vad ska butiken heta, vilka domäner ska användas. Har du domännamn, vart finns de?
 • Hur kommer du jobba med butiken, vilka funktioner planerar du använda?
 • Vilken verksamhet har du? B2B eller B2C, lite om storlek mm
 • Vilka betalsätt hade du tänkt använda, hur fungerar det i dag, fungerar det likadant i vår plattform
 • Vilket fraktsätt hade du tänkt använda, hur fungerar det i dag, fungerar det likadant i vår plattform
 • Kommer du använda dig av tredjepartalager, eller andra speciella lager och skickrutiner exvis dropshpping osv
 • Hur vill du jobba med butikens utseende, design. Ska den flyttas över, vill du göra det själv, eller ta hjälp?
 • Vilket data vill du flytta över från gammal butik? Kommer du flytta det själv eller vill du köpa tjänsten från oss
 • Är du medveten om att du kan tappa placeringar i Google vid en flytt, vad kan vi göra för att undvika det
 • När hade du tänkt dig vara klar och gå live, här behöver du göra en tidsplan i samråd med oss
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

2.
VÄLJ BUTIKSVARIANT

Först behöver du välja någon av våra butikslösningar BAS eller Komplett. De flesta som byter e-handelsplattform gör det för att de vuxit ur sin gamla plattform och saknar funktionalitet i den. Det gör att vi brukar rekommenderar Komplett i första hand för dig som byter plattform från en annan lösning. Du kan såklart även välja BAS om du klarar dig med mindre funktionalitet, men varför inte passa på och stega upp när du ändå ska byta?
 
Vi ser gärna att du kontaktar oss med frågor och funderingar kring ditt val så att vi kan hjälpa dig att välja rätt efter just dina behov. När du beställt din butik så läggs den upp på våra servrar och du kan nu börja jobba med den parallellt som du gör dina andra val.
 
 
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

3.
GÖR GRUNDINSTÄLLNINGARNA I DIN BUTIK

Nu är det dags att jobba med att göra iordning din butik om du inte redan börjat. Du börjar med alla grundinställningar, moms, vilka länder du ska sälja till, vilka valutor du ska ta, vilka betalsätt du vill ha samt hur din frakt ska hanteras. Du behöver även fundera om du ska synas på olika prisjämföreslesajter och därmed ställa in prisfiler samt att göra inställningar för att synas så bra som möjligt på Google.
 
Vill du inte göra detta själv så har vi en uppstartstjänst där vi gör allt detta åt dig.
 
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

4.
LÄR DIG JOBBA MED BUTIKEN OCH HUR BUTIKENS FLÖDEN FUNGERAR

Denna punkt glöms ofta bort, men är en mycket viktigt punkt. Det är ofta vi får mail in till supporten som säger "Hjälp jag har fått min första order vad ska jag göra nu". Vi har inget emot att hjälpa till men i många fall blir e-handlaren väldigt stressad av att inte veta hur butiken fungerar och att inte kunna leverera ordern snabbt. För att undvika detta är det alltså bra om du innan du får din första order tittat på vad du ska göra när det händer.
 
Hur du ser att du fått en order är bra att veta, liksom att lära sig hur man skriver ut plocksedlar, fakturor och så vidare för att kunna skicka i väg ordern. Det finns bra videoguider som förklarar detta, men du kan även om du hellre vill det köpa en genomgång av oss där vi tittar på dessa saker samt även på hur du skapar produkter och där vi ger tips och tricks som förenklar arbetet med butiken
 
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

5.
FLYTTA ÖVER DINA PRODUKTER FRÅN DIN GAMLA BUTIK TILL DEN NYA

Detta kan du göra på flera olika sätt, antingen genom att knappa in dem en och en manuellt, eller genom att importera in dem från excelfiler. Du kan även köpa vår flytttjänst så gör vi jobbet åt dig. Då får du hjälp med att flytta över dina produkter och kunder samt bilder. Vill du även flytta över gamla ordrar och lösenord så går det att göra men då är det något vi måste titta på separat och något som ofta är ganska kostsamt och kanske inte värt det eftersom det tar en hel del tid
 
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

6.
SE TILL ATT DU INTE TAPPAR NÅGRA PLACERINGAR PÅ GOOGLE

Det här är en av de viktigaste sakerna att tänka på som butiksägare och ändå en av de saker som oftast glöms bort vid en flytt. Det är mycket viktigt att se till att 301 or görs från den gamla plattformen till den nya. Det kan du göra själv eller så kan du ta hjälp av oss.
 
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

7.
FLYTTA ÖVER DIN DESIGN TILL DIN NYA BUTIK- ELLER GÖR EN NY

Många vill självklart flytta över sin gamla design till sin nya butik. Det är något du antingen kan göra själv om du kan koda HTML och CSS, eller köpa hjälp av oss med att göra
 
I många fall kanske man även vill fräscha upp designen när man flyttar eller kanske till och med göra en helt ny.
 
Hos oss kan du välja mellan att använda de standard designmallar vi erbjuder som ger din butik en snabb start och som är framtagna för att fungera så bra som möjligt för de flesta e-handlare. Du kan även köpa hjälp av oss med att ändra lite i dessa för att få ett mer unikt utseende, eller om du kan HTML och CSS så kan du själv gå in i dem och ändra dem som du vill ha dem.
 
Självklart kan du även välja att köpa vår hjälp med att göra ett helt eget skräddarsytt utseende om du vill det.
 
 
 
ATT BYTA E-HANDELSPLATTFORM

8.
PRODUKTIONSSÄTT DIN BUTIK- GÅ LIVE

När du gått igenom dessa steg så är det dags att produktionssätta din butik och ge kunderna möjlighet att handla i den. Det är nu de flesta tycker att de "äntligen är klara" men vi skulle vilja säga att det är totalt tvärtom. Det är nu själva jobbet börjar. Det är nu du ska få din din webbutik att växa sig större och göra den än mer lönsam. Vi på Kodmyran har många tjänster du kan köpa till för att få hjälp med att komma vidare i din e-handelssatsning och förhoppningsvis växa dig ännu större.
 
 
 
 
 
 
Vill du veta mer om Kodmyran Commerce?
 
 
Boka en demo av Kodmyran Commerce!

Vi går igenom systemet och sätter upp en demo som du får ha fri tillgång till i 30 dagar!